Népszerű bejegyzések

Rendszeres olvasók

Összes oldalmegjelenítés

Oldalak

Címkék

100000 kattintás (1) 2012. októberi statisztika (1) A beszédfejlődés feltételei (1) a jegyzeteim célja (1) Adaptációs kézikönyv (1) ajak- és nyelv gyakorlatok (1) Ajak-és nyelvgyakorlatok (2) ajánlás (1) alapozó terápia (1) arcfejlődés (1) beszédészlelés (2) beszédfejlesztés (1) Beszédfejlődés (1) beszédhang-hallás(G-O-H) (1) beszédmegértés (1) burgonya (1) ceruzafogó (1) cumi és beszéd (1) dadogás (1) Dévény módszer (1) diszfónia (1) diszgráfia (2) diszkalkulia (2) diszlexia (1) dominancia (1) egyensúly és tanulás (1) előkészítő időszak (1) Fejlesztés 0-3 éves korig (1) fejlesztő játékok (2) fejlődés (1) felhívójelek csecsmőkorban (1) finommmotorika (1) finommotorika (3) fonológiai tudatosság (1) G-O-H vizsgálat (1) GMP diagnosztika (1) Gondot jelző tünetek (1) grafomotoros fejlesztés (1) hadarás (1) Hallás (2) Hallás ellenőzés otthon - Lullenstyd.com (1) hallási figyelem (1) hasznos linkek (1) helyesírás fejlesztése (1) idegrendszer (1) IKT-s eszközök (1) Influenza - D vitamin (1) iskolaérettség (2) Iskolaérettség - képességterületek (1) Iskolára készítés (1) Játék vásárlás (1) képességek (1) kéz finom motorikájának fejlesztése (1) Kezeletlen pöszeség (1) lateralizáció (1) letöltések (1) letölthető anyagok (1) Linkek (1) logopédiai gyakorlatok otthonra (1) logopédiai szűrés tapasztalatai (1) logopédus feladatai (1) logopédus vagy fejlesztő pedagógus (1) magzat fejlesztése (1) megkésett beszédfejlődés (1) Mit olvastatok legtöbbet? (1) mondóka (2) mozgás-beszéd (1) mozgásfejlesztés (1) mozgásfejlődés 0-24 hónap (1) myofunkcionális tréner (1) neuropszichológia (1) nevelési 10 parancs (1) nyelvi fejlődés (1) nyelvlökéses nyelés (1) Nyelvlökéses nyelés és az arcfejlődés kapcsolata (1) Olvasottsági statisztika (1) orrmandula (1) papilla incizíván (1) Poetz kezelés (1) Pösze terápia (1) pöszeség (1) pöszeterápia (1) primitív reflexek (1) prizmás szemüveg (1) Proetz (1) rágógumi (1) rekedtség (2) Rendellenes fogsor okai (1) Ringatás-bölcső (1) softverek (1) szabálytalan fogak (1) szájlégzés (3) szakirodalom (3) szakmai tevékenység (1) SZÓL-E? (1) szopás és a nyelv (1) szoptatás (1) szoptatás és fogszabályozás (1) szülés (1) tanév eleji vizsgálat (1) tanulási nehézség (1) tanulási zavar (1) táplálkozás (2) Táplálkozás: a tej (1) Táplálkozás: vigyázz (1) testközépvonal (1) testséma fejlesztése (1) Tünetek 5-7 éves korban (1) Tünetek 7-12 (1) Tympanometria (1) Ujjszopás (2) Ujjszopás következménye (1) vesztibuláris rendszer (1) zenei nevelés (1)

2011. szeptember 9., péntek

D vitamin - influenza


Szendi Gábor: Mennyi az annyi? 
A D vitamin helyes adagolásáról








        Most, hogy az influenzajárvány kapcsán sokan érdeklődni kezdtek a D vitaminszedés iránt, ismét fény derült arra, milyen sötétség él az orvosok fejében a D vitaminnal kapcsolatban. Nem véletlen, mert hasonló sötétség ül azoknak a fejében is, akiknek el kéne tudni igazítani őket ebben a kérdésben. Az utóbbi években elég sok szakirodalom jelent meg, amely azt mutatta be, hogy a D vitamin a szervezetben igen sok funkciót ellátó hormon, és hiánya immunhiányos állapotot idéz elő, fogékonnyá tesz a fertőzésekre, fokozza az autoimmunbetegségek kockázatát, rontja az inzulin hasznosulását és károsítja a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit. S mivel a D vitamin, mint hormon, fontos szerepet játszik a sejtosztódásban is, a népességszintű D vitamin hiány az egyik oka a rákjárványnak. 
             A D vitamin fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségekkel szembeni védelemben is, és az alacsony D vitaminszint a vizsgálatokban bejósolta idős emberek önellátó képességének és kognitív képességeinek szintjét. A magzat fejlődésében a D vitamin hiánya súlyos fejlődési zavarokhoz vezet, csecsemőkorban pedig pl. véd a cukorbetegség vagy később multiplex szklerózis vagy asztma ellen. Gyakran betegeskedő gyerekeknek nagy dózisú D vitaminra megszűntek a felsőlégúti betegségei.
           Az orvosoknak és az embereknek meg kéne végre érteni, hogy a D vitamin nem csupán a csontok "vitaminja", hanem egy rendkívül fontos hormon, amely évmilliókon keresztül az emberi szervezetben -mivel állandóan napon voltunk - igen magas szintű volt. A ma érvényes nevetséges napi ajánlott adagokat nem tudományos mérésekre, hanem feltevésekre és aggodalmakra alapozva mondták ki. Ezek az ajánlások felelősek igen sok megbetegedésért és közvetve igen sok halálért. Ideje volna legalább a szakembereknek elolvasni a szakirodalmat. És ideje volna megszüntetni azt az abszurd helyzetet, hogy ósdi nézeteket valló orvosok és közegészségügyisek makacsul ragaszkodjanak az elavult dózisokhoz, és a D vitamin vényköteles gyógyszerként való kezelésével megakadályozzák az embereket abban, hogy az egészségüket megóvják.

  • A szükséges D vitamin mennyiség a megfelelő D vitamin szint fenntartásához
  •  
    Aki rendszeresen napon van, annak ez nem kulcskérdés. A nyugati népesség azonban fél a naptól a bőrrák és a bőr öregedése miatt. 
    Az első vizsgálatot Vieth és munkatársai végezték 2001-ben. Egészséges embereknek napi 1000 ill. 4000 NE-t adtak 5 hónapon át. Az első dózistól 27.5 ±6.8 ng/ml-re emelkedett, a második csoportban 38.6 ± 5.8 ng/ml-re emelkedett. A hatvan ember közül senkinél nem tapasztaltak semmiféle káros mellékhatást. 
    Heaney és mtsi. 200, 1000, 5000 és 10 000 NE-t adtak öt hónapon át összesen 67 embernek. A 200-as csoportnak csökkenni kezdett a D vitamin vérszintje. A másik három csoportnak a dózis függvényében nőtt a vérében a D vitaminszint. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy minden 40 NE D vitaminra 0.28 ng/ml-el nőtt meg a vérszint az 5 hónap alatt. A 90. napra mindenkinél kialakult a végső szint, amely már nem nőtt tovább. A három csoportban tehát a vérszint a következő volt: 2.8, 7.0, 28, és 70 ng/ml. Mindegyik érték a normál
    értékhatáron belül van. Egyetlen személynél sem volt megfigyelhető a kalciumháztartás bármiféle zavara sem. 
    A csoportunk szoptatós anyák két csoportjának 2000 és 4000 NE D vitamint adagolt három hónapon át, és a kialakult vérszintek 36 ng/ml és 44 ng/ml volt. A babáknak is javult a D vitaminszintje és végig normál övezetben maradt.

    Az adatok alapján láthatjuk, hogy a jelenleg érvényben lévő ajánlott és szükséges napi adagokról és a káros szintről teljesen téves és ártalmas adatok vannak forgalomban.


    A D vitamin túladagolás
    Mennyitől alakul ki a D vitamin túladagolás? Vieth szerint ez napi 20 000 NE naponta. Mi úgy gondoljuk, akkor beszélhetünk D vitamin mérgezésről, ha a vérszint meghaladja a 100 ng/ml-t. Ekkor kezdődik el a kalcium ürítés, a vér túl magas kalciumszintje és a szövetek meszesedése. Ekkor vérszint elérésére hónapokon át kell szedni napi 10 000 NE-t. Mivel azonban napozás során, amikor napi 10-20 ezer NE képződik, még soha nem fordult elő D vitamin túladagolás, így a napi 10-20 000 NE bevitel a fiziológiai limitet jelenti csupán. A D vitamin túladagolás egy rendkívül ritka állapot.


  •  Mit tehetünk?




  • Ne higgyük, hogy a patikában kapható nevetséges mennyiségű vitaminokat tartalmazó multivitaminok bármire is jók. Ezeket szedni pénzkidobás. D vitamin kis kiszerelésben kapható vitaminboltokban vagy külföldön. Az ára nevetségesen olcsó, filléres termékről van szó. Az influenza elleni védekezéshez felnőtteknek napi 4000-5000 NE D vitamint kell szedni, gyerekeknek 13 kilogrammonként 1000 NE-et. A D vitamin szedése 10 000 NE felső határig hónapokon át biztonságos. A D vitamin szedése megvéd, vagy enyhe lefolyásúvá teszi az influenzát. Mivel az újabb influenza a tüdőt támadja meg, fontos tudni, hogy a D vitamin kifejezetten védelmet nyújt az alsó légúti megbetegedésekkel szemben is. Csak emlékeztetem az imént olvasottakra: 104 nő 2000 NE D vitamin mellett egy éven át nem betegedett meg sem náthában, sem influenzában. 

  •  

  • Bővebben: http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/kedvezmenyek-oldala.php?z9184mn0x#d3krem












    A tej - Tények és tévhitek Szendi Gábor alapján


    A tej - élet, erő, egészség?
     
     

        Az emlős állatok csak születésük után, a szoptatás időszakában fogyasztanak tejet. Szervezetük később nem igényli, sőt nem is tudja megfelelően feldolgozni.
         Az embernél is ugyanez a helyzet. A világ népességének 75%-a felnőttkorban nem rendelkezik laktózlebontó enzimmel. A tehéntej megfelelő emésztésének kialakulásához több tíz vagy százezer év kellett volna, de ennyi nem állt rendelkezésre, mivel
    az állattenyésztés, tejfogyasztás mindössze pár ezer éves.
    Tej és az allergia
        Csecsemőkorban gyakori a reflux, ami mögött a tej áll. Ha elhagyják a tejet megszűnik. A hiperaktivitás és figyelemzavar legtöbb gyermekben ételallergia miatt alakul ki. Két gyakori allergén a tej és a gabona.
      
    Tej és az autoimmun betegségek  
         Az 1-es típusú cukorbetegség annál gyakoribb egy országban, minél több tejet fogyasztanak.
    A tej növekedési faktorai
          A tej, természeténél fogva serkenti a növekedést. A boci igen gyorsan növekszik, s ennek oka az, hogy a tejben három növekedési faktor található  inzulin, IGF, bétacellulin.
    A növekedési faktorok nemcsak a testmagasságot, hanem a rákos sejteket is növesztik.

    A tej és az inzulinrezisztencia
         A tejben levő inzulin fokozza az inzulinrezisztenciát. A tejsavó tartalmaz egy anyagot, amely az emberi szervezetet extra inzulinválaszra készteti.
    A tej és a csont
        Az ember kétmillió éves evoluciója során nem fogyasztott tejet, mégis az ősemberi leletek erős csontokról árulkodnak.
    A csontok erősségét a mozgás, a sok fehérje, a megfelelő D és K vitamin ellátottság biztosítja, valamint a zöld levelű növényekből és dió-, mogyorófélékből felszívódó szerves kötésű kalcium.

    Szendi Gábor alapján: Paleolit- kezdőknek című könyve alapján Jaffa Kiadó 2011.